Thursday, 15 October 2009

First Gakkai di Urasa

Buat pertama kalinya saya di arahkan utk attend dan buat presentation di salah sebuah seminar di Urasa. Ianya telah di wajibkan oleh supervisor saya sebagai salah satu syarat untuk grad Master di sini. Saya rasa kebanyakan lab di Gidai ni ada syarat yang macam ni. Memang satu pengalaman yang baik bagi saya walaupun persediaan untuknya tu agak perit pada permulaannya.

Bermula pada sebelum cuti musim panas lagi, Prof dah pun bagitau bahawa saya dan beberapa org lagi rakan lab akan buat presentation di Urasa. Di anjurkan oleh Nihon University. tapi bila dah bagitau tu masa dekat2 dengan cuti, so tak berapa ambik endah sangat. Cuti is Cuti!. So sebulan cuti yang di beri memang di gunakan sepenuhnya. Bila dah hujung2 cuti tu baru la rasa "insaf"..he heh. ..Baru la mengadap balik semua reference paper. terasa macam nak mula dari zero balik. Bukan apa, saya masih lagi belum ada tajuk research yang tetap. Buat selama ni pun dok main "rasa-rasa..begini...begitu". Bila rujuk kepada Prof pun dia kata dia tak mahir tentang Computer Network, so it is up to you!. Itu antara jawapan yang selalu saya dapat. Bukan saya tak pernah bagi penerangan pasal computer network ni. Blh di katakan setiap zemi saya selitkan sedikit sebanyak pasal network. Sekadar info umum tentang apa yang saya nak buat dengan log network yang saya ada. Mungkin penerangan saya tak jelas, atau saya tak fokus pada data yang saya ada. Saya kena baiki lagi pada zemi akan datang.

Berbalik kepada Gakkai di Urasa ni, ia memang menarik sebab inilah kali pertama saya present di luar lingkungan kenalan. Bertolak seawal 10.30 pagi dari Gidai. Majlis bermula jam 2.30 petang. Perjalanan pun sebenarnya ambil masa dalam 1 jam aje. Di pertengahan jalan, kami singgah makan Soba di salah sebuah kedai soba yang eksklusif. Di sebabkan tak bawa kamera masa tu, so takleh la ambik gambar kedai tu. Tapi memang cantik la kedai tu sendiri dan pemandangan sekelilingnya. Urasa memang terkenal dengan keindahan alam semula jadi sebab ianya sendiri di kelilingi oleh bukit2 dan gunung2.

Di pejabat bukan tak pernah buat presentation. Malah dah 6 kali. Seminar R&D dan Technical Convention peringkat Jabatan. Tu kira yang besar juga la. yang kecik2 masa di Vienna dulu dan mesyuarat bulanan di unit pun bukan tak biasa. Tapi itu semua di dalam lingkungan rakan sepejabat. Mereka kenal saya dan saya kenal mereka hampir kesemuanya.

Presentation di buat pada 10hb Oktober yang lalu di Nihon University, Urasa. Peserta dalam 21 orang sahaja. Persembahan dalam BI hanya ada 2 orang iaitu saya dan rakan saya dari Bangladesh. Seperti biasa kalau buat presentation dalam BI ni kebarangkalian utk mendapat feedback dari peserta lain amat2 kecil. Nasib baik ada prof yang blh berbahasa inggeris ni bertanya soalan. Sebenarnya saya pergi ke gakkai tu dengan harapan dapat cadangan dan komen berkenaan research yang saya nak buat ni, tp nampaknya hajat saya tak kesampaian. Terpaksalah saya mencari sendiri hala tuju research saya selepas ni..hu..hu..
(Kalau bagi presentation dalam BI di hadapan peserta Nihonjin, buat jokes dalam BI tak di galakkan...nampak macam lawak bodoh je nanti sebab diorang tak berapa faham sangat BI)

Bukanlah Prof tak bagi bimbingan langsung, dalam kes ni saya sendiri pun tak jumpa punca kat mana nak tanya dalam bentuk dia blh bantu. Malah, Prof saya memang orang yang suka membantu. Itu sebab saya lebih suka pergi cari rakan2 lain. Pak Hendri, Post Doctoral yang buat research di Gidai yang juga graduate dari Gidai, Althaff Irfan, pelajar PhD dari Sri Lanka. Mereka inilah yang sering saya rujuk untuk perkara berkaitan research saya. Sekarang ni saya nak tambah sorang lagi...heh he Sofian...pelajar PhD dari UTHM. Memandangkan saya nampak macam ada beberapa method yang blh saya pelajari dari dia. Syukran Jazila...jazakallahu khairan pada semua yang byk membantu saya.

Wassalam.

1 comment:

JHaZKiTaRo said...

salam ziarah dari bumi Dublin.. blog hopping.. rajin2, meh singgah my blog.. :)